La història i l'arqueologia posen en evidència que l'edificació més vella del poble de Collsuspina és Can Xarina.

Hostal de camí ral durant molt temps (lo Hostal de Collcespina), alçat vers l'any 1550 i regentat més d'un segle per una família de fadristerns, ja s’hi servia plat a taula al que s’anomenava «parada i fonda».

Adquirit per la família Oller vers l'any 1800, ben aviat es convertí en un colmado on s’hi despatxava des de fruita i verdura, carn fresca o sucre, fins a tabac, espardenyes de set vetes, medicaments, brillantina o gibrells.

Actualment és un restaurant que compta amb més de 50 anys d'història i que fou arrencat pel Josep Oller, juntament amb la seva mare Paquita Altimir i les seves germanes Núria i Carme Oller.

A Can Xarina apostem per una cuina tradicional catalana, on els productes de la terra, i sobretot la qualitat, són l'eix vertebrador. La cassola, el forn i la brasa amb carbó d’alzina en són el suport majoritari. El producte amb segell ecològic, per la seva banda, és per nosaltres també un factor de qualitat. No defugim, però, les delícies dels productes que conformen la cuina d’altres regions veïnes.

Des d’embotits totalment artesans i seleccionats de la zona (Moianès i Osona); passant per guisats a la cassola i rostits al forn a base de productes de ramat (cabrit o xai), d’aviram (ànec i pollastre de pagès), de granja (porc) o de pastures (vedella del Moianès, vaca del Cantàbric); també saltats a la paella (mongetes del ganxet, cigrons, favetes, cabrit, conill); fins a productes fets a la brasa amb carbó d’alzina (entrecots o filets, cabrit, xai lletó del Solsonès, peu de porc, etc.).

Completem la nostra oferta culinària amb peix fresc segons mercat, el pernil d’aglà (de Guijuelo o del Valle de los Pedroches), conserves d’alta gama i plats més internacionals (pasta fresca o canelons), molt arrelats al nostre país.

Com tota cuina tradicional, el cicle alimentari marca el moment òptim a l’hora d’obtenir els aliments, és a dir, per tal d’aconseguir un producte que ens ofereixi la màxima plenitud del seu sabor, ens hem de guiar pel calendari de productes de temporada i adquirir-los en saó, el seu moment natural just.

Si bé la cultura del porró sempre ha regat la nostra taula, no podem deixar de banda l’extensa carta de vins que, amb més de 400 referències, recull la representació de les dotze Denominacions d’Origen catalanes, però també la de la resta de l’Estat.

Un ampli ventall de destil·lats de cereal (whiskies), de vi (cognacs, armagnacs, brandis catalans i espanyols), de poma (calvados), i d’altres orígens, com les ginebres i roms, completen la nostra oferta de beuratges, que compta amb prop de 300 referències.